Mercedez-Benz Fashion Week Amsterdam 2014: Dorhout Mees – Passage

RvHfoto_2014-01-26 Dorhout Mees_3218

MBFWA: Dorhout Mees: Passage

Kracht door kwetsbaarheid
Dorhout Mees blijft met de presentatie van haar herfst/wintercollectie 2014/2015 trouw aan het imago van haar label: een mix tussen draagbaar en conceptueel dat het midden houdt tussen droombeeld en realiteit. Het presenteren van het vrouwelijk silhouet met het accent op de taille blijft een vast gegeven. Dorhout Mees toont een omvangrijke, samenhangende herfst/wintergarderobe voor de krachtige, moderne vrouw die niet schuwt haar kwetsbaarheid te tonen.
RvHfoto_2014-01-26 Dorhout Mees_3512Inspiratie
Dorhout Mees kiest in deze collectie voor een eeuwenoud natuurelement: hout. Op de voor haar kenmerkende manier start de show met een film. In deze inleidende sprookjesachtige video komt haar inspiratie duidelijk naar voren. We zien een aantal modellen in een bos wier statische poses worden gecontrasteerd door de vloeiende lijnen van wapperende kledingstukken. De gekozen thematiek wordt volledig uitgewerkt in alle aspecten van de collectie.

Into the woods
Zo toont Dorhout Mees grillige, asymmetrische silhouetten met bewust onafgewerkte naden, transparante inzetstukken op de plek van coupenaden in de pantalons met verhoogde taille die natuurlijke barsten in hout voorstellen, en digitale prints van knoesten en nerven. Verder verwijzen de gelaagde plooien op onverwachte plaatsen in het silhouet naar de jaarringen waaruit een boomstam is opgebouwd. De onvoorspelbaarheid van het hout en de natuur in het algemeen wordt tevens doorgevoerd in de lijnvoering van de collectie. De ontwerpster wisselt gestructureerde patroondelen af met vloeiende lijnen, waardoor er een samenspel ontstaat tussen grillige, natuurlijke vormen en harde, scherpe contouren.
RvHfoto_2014-01-26 Dorhout Mees_2593Natuurtinten
Het kleurenpalet is compleet in lijn met de thematiek van de collectie. De basiskleuren zijn neutraal en een directe afgeleide van de natuur: bruin, wit, grijs en zwart. Naarmate de presentatie vordert, verschijnt er meer kleur op de catwalk met onder andere okergeel, groen en ijsblauw.  

Accessoires
Accessoires spelen een hoofdrol in de collectiepresentatie, waarbij wederom het houtthema tot in detail terugkomt. Zo zijn de manchetten van leren handschoenen met een houtpatroon bewerkt. Ingenieuze, brede leren ceinturen met aan de voorzijde een dunne laag van echt hout accentueren de taille. Handzame clutches en armbanden die de gehele onderarm beslaan, zijn eveneens voorzien van een laag afgebroken boombast. Maar de ware eyecatchers wat betreft accessoires zijn de schoenen met een grillige, opengewerkte sleehak met houtpatroon die vervaardigd zijn met een 3D-printer.

Hoofdpodium
Esther Louise Dorhout Mees genoot haar opleiding tot modeontwerpster aan de ArtEZ Academie voor beeldende kunst te Arnhem en startte haar eigen label Dorhout Mees in 2010. De show van vanmiddag was alweer de vierde presentatie van het label op de Amsterdamse Fashion Week. Met deze presentatie toont Dorhout Mees aan dat haar label terecht een plek op het hoofdpodium van de MBFW verdient.

Tekst: Nienke van Hijum Fotocredit: RvHfoto

Deze tekst verscheen 27 januari 2014 op www.tlifestylec.com in opdracht van TheLifeStyleCompany.

Publicatie voor: Modeshows, TheLifeStyleCompany